Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković, kao član izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, boravio je u Parizu povodom Sastanka na vrhu Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, kao član izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, boravio je 13. i 14. srpnja 2008. godine u Parizu povodom Sastanka na vrhu Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran

Ministar Jandroković sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova na kojem je usvojena odluka o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Barcelonskom procesu: Uniji za Mediteran. Uz Hrvatsku, primljene su i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kneževina Monako.

U svom obraćanju odmah nakon presjedavajućeg, francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, i supresjedatelja, egipatskog ministra vanjskih poslova Ahmeda Aboula Gheita, ministar Jandroković je istaknuo kako visoko cijeni odluku da se naša zemlja primi u okrilje ovog važnog foruma koji navješćuje unaprijeđenu suradnju na prostoru Mediterana kojem pripada i Hrvatska. Pozdravljamo suradnju u okviru reformiranog Barcelonskog procesa koja otvara mogućnost ravnopravnog sudjelovanja i svih obalnih zemalja Mediterana. Dodao je kako vjerujemo da će to pridonijeti rješavanju političkih izazova i procesa na području Mediterana.

Hrvatska, zbog svojeg zemljopisnog položaja i povijesno-kulturnog nasljeđa, „mediteranizam“ drži važnom komponentom svojeg identiteta i stoga iskazuje trajni interes za aktivnim djelovanjem na Mediteranu. Također, kazao je ministar Jandroković, uz glavne strateške prioritete pristupanja Europskoj uniji i NATO-u, uključenjem u Barcelonski proces: Uniju za Mediteran Hrvatska želi snažnije profilirati mediteransku dimenziju vanjske politike. Stjecanjem statusa članice Barcelonskog procesa: Unija za Mediteran Hrvatska daje svoj doprinos jačanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije.

„Barcelonski proces – Unija za Mediteran“ jedna je od važnijih vanjskopolitičkih inicijativa predsjednika Francuske Republike i predsjedavajućeg Europske unije Nicolasa Sarkozya. Namjera je da se, kroz projektni pristup i sektorsko povezivanje, doprinese ostvarivanju ozračja suradnje na Mediteranu te osnaži politička razina odnosa EU s mediteranskim partnerima.

Partnerstvo okuplja svih 27 država članica EU i Europsku komisiju, zajedno s članicama i promatračima Barcelonskog procesa, te ostalim obalnim sredozemnim državama - Republikom Hrvatskom, Bosnom i Heregovinom, Crnom Gorom, Kneževinom Monako.

Republika Hrvatska je 7. svibnja 2008. godine izrazila namjeru za pristupanjem Barcelonskom procesu, te je u okviru diplomatskih priprema pozvana sudjelovati na sastancima visokih dužnosnika EuroMed-a kao gost predsjedavajućeg do stjecanja statusa punopravnog člana Barcelonskog procesa danas, 13. srpnja 2008. godine, u Parizu.

Na rubu Sastanka na vrhu ministar Jandroković, imao je više neformalnih susreta sa svojim kolegama, a dominirale su teme Lisabonskog ugovora i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Mogu reći da postoji vrlo snažna podrška Hrvatskoj, da svi žele Hrvatsku u EU i nadaju se da će se naći model kako će se to osigurati. Svi se nadaju da će Lisabonski ugovor biti ratificiran u svim zemljama članicama – rekao je novinarima ministar Jandroković.



Priopćenja