Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na svečanosti potpisivanja Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku u Bruxellesu

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Republike Hrvatske na svečanosti potpisivanja Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku u Bruxellesu 9. srpnja 2008. godine

"Foto: © NATO"
Nakon što je glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu poslao pismo s priloženim Rasporedom za dovršenje reformi, u kojem potvrđuje spremnost Republike Hrvatske da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, ministar Jandroković pozvan je na današnji sastanak Sjevernoatlantskog vijeća. Na sastanku su stalni predstavnici zemalja članica NATO-a, u nazočnosti hrvatskih i albanskih predstavnika, potpisali protokole o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku i Republiku Albaniju.

U svom je obraćanju tom prigodom ministar Jandroković istaknuo kako je riječ o povijesnom trenutku za Hrvatsku. Od danas će Hrvatska sudjelovati u radu gotovo svih odbora NATO-a i drugim aktivnostima Saveza suverenih zemalja s kojima dijelimo temeljne vrijednosti - demokraciju, slobodno tržišno gospodarstvo, poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava, kazao je ministar Jandroković. Također je izrazio nadu da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme kako bi Hrvatska mogla sudjelovati kao punopravna članica već na sljedećem summitu Saveza u proljeće 2009. godine u Strasbourgu i Kehlu.

S takvim se očekivanjima o tijeku ratifikacije složio i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Čestitajući Hrvatskoj i Albaniji na potpisivanju Protokola, glavni tajnik Scheffer kazao je kako je taj uspjeh postignut temeljem kvalitetno provedenih reformi koje su poduzete na dobrobit zemalja i njihovih građana.

Hrvatska je uspješno okončala dva kruga pristupnih pregovora, na kojima je izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja. Uspješno provedenim reformama kako Oružanih snaga i obrambenog sektora, tako i cjelokupnog društva Hrvatska je ispunila sve kriterije za članstvo.

Protokol će u idućem razdoblju proći postupak ratifikacije u nacionalnim parlamentima zemalja članica NATO-a, nakon čega će Hrvatska na poziv glavnog tajnika postati punopravnom članicom Saveza.



Priopćenja