Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom pojedinih medijskih izvještavanja o Sporazumu između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o pravnom položaju snaga Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, takozvana „Dodatna SOFA“, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih

Povodom pojedinih medijskih izvještavanja o Sporazumu između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o pravnom položaju snaga Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, takozvana „Dodatna SOFA“, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija želi javnost izvijestiti o sljedećem

Dodatna SOFA je međunarodni ugovor kojim se između Hrvatske i SAD-a uređuju pitanja vezana uz nazočnost snaga SAD-a u Hrvatskoj u okviru suradnje vezane za NATO ili Partnerstvo za mir. Ugovor razrađuje odredbe NATO SOFA-e (Sporazum o pravnom položaju NATO snaga) odnosno PfP SOFA-e (Sporazum o pravnom položaju snaga koje sudjeluju u Partnerstvu za mir) koji se odnose na Republiku Hrvatsku kao sudionicu Partnerstva za mir, i u svojim odredbama predviđaju mogućnost sklapanja posebnih aranžmana između zainteresiranih država.

Ugovorom u kojem je posebna pozornost posvećena zaštiti okoliša, prirode, kulturnih dobara i ljudskog zdravlja, uređuje se status vojne komponente snaga SAD-a kao i svih civilnih sastavnica koje ih prate tijekom obavljanja dogovorenih aktivnosti u okviru NATO odnosno Partnerstva za mir. Primjer takvih aktivnosti bila je nedavno provedena vježba Adriatic Aurora.

Treba jasno istaknuti kako Dodatna SOFA ne stvara pretpostavke za trajno smještanje američkih snaga ili osnivanje bilo kakvih baza.

Uz to Dodatna SOFA ne stvara osnove za izuzeće od kaznenog progona. U svakom slučaju dolazi do provedbe kaznene jurisdikcije, a pitanje tko će izvorno biti nadležan za kazneni progon u pojedinom slučaju već je u načelu određeno u NATO SOFA i PfP SOFA.

Nadalje Dodatna SOFA nema nikakve veze sa takozvanim člankom 98. (tzv. zahtjevom SAD za ne-izručivanjem njihovih državljana Međunarodnom kaznenom sudu), i ni u jednoj svojoj odredbi se ne dotiče tog pitanja.

Ovaj sporazum omogućuje daljnje intenziviranje zajedničkih aktivnosti i partnerskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država jačanjem obrambene i šire suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje i organiziranog kriminala.

Na kraju je potrebno istaknuti kako su ovakve sporazume Sjedinjene Američke Države već sklopile s nizom drugih država, članicama NATO-a, kao i onima koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, kao što su Crna Gora, Srbija i druge.



Priopćenja