Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske u Kairu i predstavnik Republike Hrvatske pri Afričkoj uniji Dražen Margeta, predstavljao je Hrvatsku u svojstvu promatrača na 11. sastanku na vrhu Afričke unije (AU)

Veleposlanik Republike Hrvatske u Kairu i predstavnik Republike Hrvatske pri Afričkoj uniji Dražen Margeta, predstavljao je Hrvatsku u svojstvu promatrača na 11. sastanku na vrhu Afričke unije (AU) koji se na temu “Osiguravanje pitke vode i sanitetskih uvjeta“ održavao u Egiptu, od 24. lipnja do 1. srpnja 2008. godine

Sudionici sastanka su ocijenili kako su uz nezaposlenost, siromaštvo i zaraženosti HIV/AIDS-om, sukobi najveći izazov koji stoji pred afričkim zemljama, te da su razvoj i napredak mogući jedino nakon uspostave mira i stabilnosti kontinenta. Složili su se kako je osiguranje pitke vode i sanitetskih uvjeta jedan od prioriteta djelovanja zemalja AU te da je po tom pitanju određen napredak već postignut, no kako još mnogo toga ostaje za učiniti.

Također, sudionici sastanka pozvali su na zajedništvo čitavog kontinenta i međusobnu razmjenu informacija u čemu će AU igrati aktivnu ulogu ponajprije u suočavanju s izazovima koji stoje pred kontinentom, poput trenutnih kriza hrane, energije i globalnog zatopljenja.

Na sastanku na vrhu AU sudjelovali su egipatski predsjednik Hosni Mubarak, predsjednik Komisije AU Jean Ping, glavni tajnik Lige arapskih država Amre Moussa, predsjedavajući AU, tanzanijski predsjednik Jakaya Kikwete, zamjenica glavnog tajnika UN-a, dr. Asha-Rose Migiro, te palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Skupu je prisustvovalo ukupno 44 izaslanstava država članica, od ukupno 53 članica AU.



Priopćenja