Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sjednici Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Luxembourgu

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, predvodio je u utorak 17. lipnja 2008. godine hrvatsko izaslanstvo na sjednici Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u Luxembourgu

Na sjednici Međuvladine konferencije otvoreni su pregovori u dva poglavlja: Sloboda kretanja radnika (Poglavlje 2) i Socijalna politika i zapošljavanje (Poglavlje 19).

Uključujući ova dva poglavlja, Republika Hrvatska je ukupno otvorila 20 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena dva.

Iskazujući zahvalu Slovenskom predsjedništvu Europske unije na dosadašnjem doprinosu pregovorima Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković je izrazio zadovoljstvo novom dinamikom pregovora. Naglasio je kako je cilj Hrvatske u sljedećem razdoblju, do kraja 2008. godine otvoriti preostala poglavlja, ali i mnoga od njih zatvoriti.

U tom smislu ministar Jandroković je kazao kako Hrvatska i dalje očekuje potporu Europske komisije u procesu pregovora, kao i zemalja članica EU, uz potrebno ispunjavanje reformi s hrvatske strane. Iskazao je uvjerenje kako Hrvatska u isto vrijeme može ostvariti potrebnu brzinu, ali i kvalitetu pregovora te očekivanje kako će tijekom francuskog predsjedanja EU Hrvatska ostvariti značajan napredak.

Uz ministra Jandrokovića, na sjednici su sudjelovali i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Željko Kuprešak, šef Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama Branko Baričević te stručnjaci Pregovaračke skupine.



Priopćenja