Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je predsjednika Delegacije za Europsku uniju u Senatu Francuske Republike Huberta Haenela

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak, 16. lipnja 2008. godine, predsjednika Delegacije za Europsku uniju u Senatu Francuske Republike Huberta Haenela

Razgovor ministra Jandrokovića i predsjednika Delegacije za EU francuskog Senata Haenela imao je naglasak na temama vezanima uz pristupanje Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europsku unije.

Ministar Jandroković kazao je kako Hrvatska gleda na predstojeće francusko predsjedanje Europskom unijom s velikim entuzijazmom, posebice stoga što ono dolazi u važnoj fazi hrvatskih pristupnih pregovora, u smislu ispunjavanja preostalih kriterija za članstvo i provedbe potrebnih reformi. Naglasio je kako je Hrvatska odlučna do kraja ljeta 2009. godine završiti pristupne pregovore, te kako najava intenzivnog i energičnog rada francuskog predsjedništva na hrvatskim pristupnim pregovorima dodatno učvršćuje uvjerenje u postizanje zacrtanog cilja.

Predsjednik Delegacije za EU francuskog Senata Haenel ponovio je potporu francuske strane hrvatskim naporima za priključenje Uniji, kao i potvrdu uske suradnje na svim razinama u kontekstu pristupnih pregovora za francuskoga predsjedanja. Istaknuo je kako Hrvatska u Francuskoj ima ne samo saveznika, nego i glavnog zagovornika koji u razgovorima sa svojim europskim kolegama, kad je riječ o Hrvatskoj, zagovara postavku kako nije posrijedi proširenje Europske unije, već ponovno ujedinjenje, a s obzirom da Hrvatska zemljopisno, povijesno i civilizacijski pripada Europi.

Dvije su strane potvrdile napredak bilateralnih odnosa koji se odlično razvijaju i složile se u tvrdnji kako Europska unija pruža najbolji okvir za dugotrajni cjeloviti razvoj Hrvatske, a uz članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, i najbolju garanciju za stabilnost i sigurnost regije jugoistočne Europe.



Priopćenja