Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Opatiji održan seminar za hrvatske novinare koji prate tematiku Europske unije pod nazivom

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, u subotu, 14. lipnja 2008. godine, u Opatiji, održan je seminar za hrvatske novinare koji prate tematiku Europske unije pod nazivom “Hrvatska na putu prema Europskoj uniji: Budući koraci”

Ovogodišnji seminar svojevrsni je nastavak prošla dva seminara održana u Splitu i Rijeci, a koji su bili organizirani od strane Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog sabora i Europske komisije.

U radu seminara sudjelovalo je oko 40 sudionika, među kojima i ministar vanjskih poslova i europskih integracija gosp. Gordan Jandroković, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Sir John Ramsden, šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert, glavni pregovarač za pristupanje Hrvatske EU Vladimir Drobnjak, te predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora i član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom mr. sc. Neven Mimica. Također su sudjelovali novinari iz gotovo svih hrvatskih medijskih redakcija koji na bilo koji način prate tematiku Europske unije, kao i određeni broj glasnogovornika, čime se željela postići najšira razina komunikacije.

Seminarom se potaknula neformalna rasprava između novinara, političkih lidera i osoba zaduženih za odnose s javnošću o budućim koracima vezanim uz priključenje Hrvatske Europskoj uniji, a tematski su bila uključena i pitanja pregovora te pripreme za referendum o pristupanju Europskoj uniji. Sveobuhvatnošću pristupa putem niz predavanja o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, medijskim prikazima, radionicama i otvorenim raspravama nastojala se postići širina uvida u trenutni položaj Republike Hrvatske u ovim procesima, kao i daljnjim planiranim aktivnostima.



Priopćenja