Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković se drugog dana boravka u Republici Albaniji sastao s predsjednikom Vlade Sali Berishom i predsjednicom Parlamenta Jozefinom Topalli

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković se drugog dana boravka u službenom posjetu Republici Albaniji u utorak, 3. lipnja 2008. godine sastao s predsjednikom Vlade Republike Albanije Sali Berishom i predsjednicom Parlamenta Jozefinom Topalli

U razgovoru s albanskim dužnosnicima ministar Jandroković je kazao kako će Republika Hrvatska nastaviti pružati potporu Republici Albaniji u procesu približavanja euroatlantskim integracijama. Posebno je pozdravio iskazanu želju Albanije za korištenjem hrvatskih iskustava u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Također, sugovornici su istaknuli i kako intenzivni i česti susreti na najvišim razinama pridonose i daju daljnji poticaj razvoju svim ostalim područjima suradnje. Posebno je istaknuta vrlo dobra parlamentarna suradnja dviju zemalja. Ministar Jandroković također je pozdravio i inicijativu Hrvatskog sabora i albanskog parlamenta o slanju zajedničkog pisma parlamentima zemalja članica NATO-a radi što skorije ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u nakon njegovog potpisivanja.

Sugovornici su također raspravili i aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi pri čemu su istaknuli važnost suradnje zemalja regije kroz regionalne inicijative. Također su se složili kako je održanje euroatlantske perspektive za sve partnere u jugoistočnoj Europi najbolji poticaj i okvir za trajno rješenje preostalih otvorenih pitanja.



Priopćenja