Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Republici Albaniji

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Republici Albaniji gdje se u ponedjeljak, 2. lipnja 2008. godine sastao s predsjednikom Republike Albanije Bamir Topijem, ministrom vanjskih poslova Lulzim Bashom, ministricom za integracije Majlindom Bregu i gradonačelnikom Tirane Edijem Ramom

Tijekom razgovora ministara vanjskih poslova ocijenjeno je da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski te u posljednjih nekoliko godina kontinuirano bilježe uspon. Ministri su se također složili kako dvije zemlje dijele zajedničke ciljeve usmjerene prema euroatlantskim integracijama, očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Ministar Jandroković ovom je prilikom čestitao Republici Albaniji na dobivanju pozivnice za NATO što je ocijenio kao rezultat ispunjavanja potrebnih reformi, te je pozdravio dosadašnji doprinos Republike Albanije NATO-ovim misijama. Ministar je ujedno iskazao spremnost hrvatske strane za usklađivanje postupka izdavanja viza albanskim državljanima sa Sporazumom između Europske Unije i Republike Albanije o olakšanom postupku izdavanja viza.

Gospodarska suradnja dviju zemalja također je ocijenjena dobrom. Robna razmjena u 2007. godini bila je oko 40 milijuna USD što je 13% više nego tijekom 2006. godine. Govoreći o produbljivanju gospodarske suradnje ministri su se složili kako u području trgovine, ulaganja, kao i prometne povezanosti još uvijek postoje brojne mogućnosti produbljivanja suradnje. Jedno od najizglednijih je u izgradnji cestovne infrastrukture za čije međunarodne natječaje su zainteresirane hrvatske tvrtke koje su velika iskustva stekle gradeći autoceste u Hrvatskoj. Ministar Jandroković kazao je i kako Republika Hrvatska očekuje daljnje jačanje suradnje i u području ulaganja u osiguranje, trgovinu te prehrambenu industriju. Kada je riječ o prometnoj povezanosti, istaknuo je kako je Republika Hrvatska zainteresirana za što bolje prometno povezivanje dviju zemalja, posebno putem uspostave zračnih linija između Zagreba i Tirane. Ministar je, s obzirom na obnavljanje hrvatske flote novim zrakoplovima, izrazio očekivanje uspostave zračne linije u ljeto 2009. godine. Bilo je riječi i o brodskom povezivanju Rijeke i Drača te drugim projektima iz područja prometa, energetike i trgovine.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju u jugoistočnoj Europi, s osvrtom na nedavno održane izvanredne parlamentarne izbore u Makedoniji koju oba ministra drže iznimno važnom zemljom za sigurnost i stabilnost u regiji.

Ministar Jandroković će se u poslijepodnevnim satima susresti s gradonačelnikom Tirane Edijem Ramom, a sutradan, 3. lipnja 2008. godine primit će ga predsjednik Vlade Republike Albanije Sali Berisha i predsjednica Parlamenta Jozefina Topalli.



Priopćenja