Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na skupštini Srpskog narodnog vijeća

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu, 31. svibnja 2008. godine, u Zagrebu, na skupštini Srpskog narodnog vijeća

Pozdravljajući nazočne u ime predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera, ministar Jandorković istaknuo je kako interesi nacionalnih manjina zauzimaju značajno mjesto na listi prioriteta ove Vlade, napomenuvši kako je to potvrđeno i imenovanjem prof. dr. Slobodana Uzelca na mjesto potpredsjednika Vlade RH, čime je po prvi puta u povijesti na tako visoki položaj u Vladi Republike Hrvatske imenovan predstavnik srpske manjinske zajednice. “To dokazuje da iznimno cijenimo autentičnu politiku koju predstavnici srpske manjine i Srpsko narodno vijeće, kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj, odgovorno i samostalno vode u našoj zemlji”, rekao je ministar Jandroković.

Istaknuvši kako je Hrvatska okrenuta napretku, suradnji i budućnosti ministar Jandroković podsjetio je na njezino značajno mjesto u međunarodnoj zajednici – osim što je članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Hrvatska je pozvana da pristupi u NATO i nalazi se u odlučujućoj fazi pregovora o članstvu u Europskoj uniji. U tom smislu zahvalio je svima, pa tako i članovima Srpskog narodnog vijeća, koji su dali i nastavljaju davati svoj doprinos ostvarivanju povijesnih ciljeva Republike Hrvatske, članstva u EU i NATO-u.

Ministar Jandroković rekao je kako je u pripremama za članstvo u EU i NATO, posebna pažnja posvećena zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a što na najbolji način potvrđuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u čijoj provedbi danas aktivno sudjeluju pripadnici svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj i na taj način pridonose izgradnji zajedničke europske budućnosti.

“Hrvatska je postavila najviše standarde u zaštiti nacionalnih manjina u našoj regiji. Isto želimo vidjeti i u svim drugim zemljama jugoistočne Europe– pogotovo onima u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. Republika Hrvatska i Vlada koje sam član, surađuje i nastavit će surađivati sa svim zemljama u našem susjedstvu dijeleći s njima svoja iskustva na putu integracije u zajednicu zapadnih demokracija. Uvjereni smo da nacionalne manjine igraju važnu ulogu poveznice i mosta u procesu daljnje izgradnje naših odnosa. Dobrobit svih naših građana, njihova sigurna i prosperitetna europska budućnost bit će okosnica našeg daljnjeg djelovanja”, zaključio je u svom obraćanju ministar Jandroković.



Priopćenja