Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. Željko Kuprešak primio je glavnog ravnatelja Opće uprave za proširenje Michaela Leigha

Državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. Željko Kuprešak primio je u petak, 30. svibnja 2008. godine, glavnog ravnatelja Opće uprave za proširenje Michaela Leigha koji boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj

Sastanak je bio usredotočen na područja državne uprave, borbe protiv korupcije i zaštite prava nacionalnih manjina te su kroz pregled pojedinih pitanja sagledane poduzete mjere koje se odnose na provedbu unutarnjih reformi i proces prilagodbi standardima Europske unije.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Središnjeg državnog ureda za upravu, Ministarstva pravosuđa, te Ureda za manjine Vlade Republike Hrvatske, kao nadležnih tijela za pojedina pitanja, koji su detaljno izvijestili o postignutom napretku.

Istaknut je dio koji se odnosi na transparentnost rada državne uprave i jačanje administrativnih kapaciteta te reforme kojima je za cilj depolitizacija sustava državne uprave. Također su naglašene aktivnosti vezane uz sprečavanje sukoba interesa u državnoj i lokalnoj upravi te borbu protiv korupcije. U tom smislu potvrđena je snažna politička volja Republike Hrvatske za suočavanjem s tim pitanjem te je predstavljen zakonodavni i pravni okvir kao i konkretne mjere.

Predstavnicima Europske komisije pružen je uvid u vrlo visok stupanj zaštite prava nacionalnih manjina s naglaskom na dosljednu provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čemu hrvatska Vlada posvećuje posebnu pozornost. U tom pogledu naglašen je i dio koji se odnosi na zastupljenost nacionalnih manjina u tijelima državne uprave te regionalnoj i lokalnoj samoupravi, a iznijeti su i podaci o zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, te Vladi Republike Hrvatske.



Priopćenja