Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković bio je domaćin Ministarske konferencije Jadransko-jonske inicijative

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković bio je domaćin Ministarske konferencije Jadransko-jonske inicijative, 27. svibnja 2008. godine u Zagrebu

Vanjskopolitički predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije proveli su reviziju dosadašnje suradnje i dogovorili se oko potrebe poticanja konkretne suradnje u različitim projektima zemalja Jadranskog i Jonskog mora. Naglasili su važnost dobrosusjedskih odnosa, značaj intenziviranja bilateralne suradnje i koordinacije aktivnosti s drugim regionalnim organizacijama i inicijativama. Isto tako istaknuta je potreba razmjene iskustava na razini stručnjaka te zajedničko rješavanje problema ilegalnih migracija i drugih oblika organiziranog kriminala.

Republika Hrvatska je tijekom jednogodišnjeg predsjedanja Jadransko–jonskom inicijativom predložila konkretiziranje suradnje na četiri glavna područja: gospodarstvu, turizmu, energiji i prometu te zaštiti okoliša. Također, uvođenjem interaktivnog rada okruglih stolova, Hrvatska je dala dodatni poticaj dinamici aktivnosti na različitim područjima od interesa za sve članice Jadransko-jonske inicijative.

Uspješnost svog predsjedanja Hrvatska je zabilježila donošenjem Pravilnika o radu Tajništva Inicijative i konkretiziranjem područja suradnje, gdje malo i srednje poduzetništvo, prometno povezivanje, zaštita okoliša i zaštita od požara čine temeljnu okosnicu. Inauguracija prvog glavnog tajnika Tajništva Inicijative Alessandra Grafinija, sa sjedištem u Anconi te usuglašavanje Pravilnika o radu okruglih stolova također su zadaci ostvareni u roku hrvatskog predsjedanja Jadransko–jonskom inicijativom.

Ministarskom konferencijom u Zagrebu završilo je hrvatsko predsjedanje Jadransko–jonskom inicijativom. Sljedeće dvije godine Inicijativom će predsjedati Grčka.



Priopćenja