Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković sastala se sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike Sue Van Der Merwe

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Bianca Matković sastala se u ponedjeljak, 26. svibnja 2008. godine, u Zagrebu, sa zamjenicom ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike Sue Van Der Merwe koja predvodi izaslanstvo Južnoafričke Republike u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Državna tajnica Matković uputila je zahvalu zamjenici ministrice Van Der Merwe na ovom posjetu Republici Hrvatskoj, izrazivši uvjerenje kako će se njime dodatno produbiti politički, ali i gospodarski odnosi između dvaju zemalja. Naglasila je kako Hrvatska, kao politčki stabilna i infrastrukturno izgrađena zemlja, gospodarski i prometno može predstavljati vrata Europe. U tom smislu izrazila je zadovoljstvo iskazanim interesom južnoafričkih gospodarstvenika za korištenje dijela zone Luke Rijeka, kao i dosad održanim sastancima s hrvatskim gospodarstvenicima. U cilju daljnjeg razvoja suradnje na gospodarskom, turističkom i kulturno-znanstvenom području državna tajnica Matković pozvala je u službeni posjet Hrvatskoj južnoafričke ministre turizma i kulture, te predstavnike južnoafričkih turističkih operatora i druge zainteresirane gospodarstvenike kojima bi bilo predstavljeno hrvatsko gospodarstvo.

Zamjenica ministrice vanjskih poslova Van Der Merwe također je iskazala želju za obostranim jačanjem gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene, ali i zajedničkom suradnjom Južnoafričke Republike i Republike Hrvatske, kao nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, u globalnim procesima izgradnje mira. Složivši se po tom pitanju državna tajnica Matković podsjetila je kako Republika Hrvatska već sudjeluje u 16 mirovnih misija diljem svijeta, te zahvalila Južnoafričkoj Republici na potpori pri ulasku u Vijeće sigurnosti UN-a.

Državna tajnica Matković upoznala je zamjenicu ministrice Van Der Merwe i s procesom pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu, te tijekom pregovora za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Zamjenica ministrice Van Der Merwe istaknula je pritom kako Republika Hrvatska u ovim nastojanjima ima punu potporu Južnoafričke Republike.



Priopćenja