Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković je sudjelovao u tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u New Yorku je u utorak, 20. svibnja, sudjelovao u tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o izgradnji mira nakon sukoba te se na marginama u bilateralnom sastanku susreo s ministrom vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Milibandom

Govoreći na raspravi Vijeća sigurnosti koja se održava pod predsjedanjem Ujedinjene Kraljevine ministar Jandroković je kazao kako Republika Hrvatska ima velika iskustva s mirovnim misijama UN-a i kako je spremna svoja iskustva podijeliti s drugima. S tim u svezi dodao je kako uključivanje lokalnih kapaciteta za izgradnju mira može unaprijediti učinkovitost mirovnih misija, jer se na taj način izgrađuju se i jačaju sposobnosti nacionalnih struktura za daljnje preuzimanje odgovornosti u stabilizaciji nakon sukoba. Hrvatska je zahvalna na primljenoj pomoći uključujući i jednu od najuspješnijih UN misija uopće – UNTAES, što može biti primjer kako se aktivnosti temeljem stečenih znanja uvijek mogu unaprjeđivati. Hrvatska drži kako je Komisija za izgradnju mira jedan od najvažnijih rezultata dosadašnje reforme Ujedinjenih naroda, u čijoj je uspostavi te kao članica tijekom prve godine bila vrlo aktivna, napomenuo je ministar Jandroković, dodavši kako cijenimo i podupiremo rad Komisije osobito kroz njezine integrirane strategije za izgradnju mira. Hrvatska je svjesna nužnog brzog i koordiniranog angažmana sustava UN-a za uspostavu mira kako bi kapaciteti svih uključenih agencija mogli biti optimalno iskorišteni. U tom smislu hrvatska Vlada spremna je pridonijeti pružanjem iskustva i ekspertize koje su civilni stručnjaci stekli u razdoblju stabilizacije, a osobito u području pravosuđa, sigurnosti, upravljanja i gospodarskog oporavka, kazao je ministar Jandroković. Zaključujući svoje obraćanje ministar Jandroković je istaknuo kako Hrvatska očekuje da će i današnja rasprava uroditi konkretnim pomacima prema jačanju Ujedinjenih naroda i međunarodnih kapaciteta za izgradnju mira nakon sukoba.

Na marginama rasprave Vijeća sigurnosti ministar Jandroković sastao se s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom. Obostrano potvrdivši održavanje vrlo dobrih odnosa između dvije zemlje, ministar Jandroković je kazao da Hrvatska sa zadovoljstvom gleda na Strateško partnerstvo s Britanijom 2007/2008, dokument predstavljen u Zagrebu prošle godine u ožujku, kojim su hrvatsko-britanski odnosi dobili podlogu za kvalitativno bitno višu razinu odnosa. Program za koji je Ujedinjena Kraljevina izdvojila 1,4 milijuna eura obuhvaća suradnju u područjima reforme pravosuđa, jačanja pravne države, pristupnih pregovora s Europskom unijom, regionalne politike, obrane, trgovine te obrazovanja i kulture.

U pogledu gospodarske suradnje izraženo je zadovoljstvo ohrabrujućim razvojem robne razmjene koja je u 2007. godini zabilježila porast od oko 18 posto u odnosu na prethodnu godinu pri čemu je hrvatski izvoz povećan za oko 25 posto. Također Hrvatska očekuje povećanje broja britanskih gostiju, koji je prošle godine iznosio više od četvrtine milijuna turista, kao rezultat uspješnih nastupa na brojnim turističkim sajmovima u Britaniji, kazao je ministar Jandroković.

Ministar Jandroković zahvalivši na potpori Ujedinjene Kraljevine hrvatskom punopravnom članstvu u Europskoj uniji napomenuo je da bi Hrvatska cijenila nastavak te potpore kao i postizanje veće dinamike u otvaranju i zatvaranju što većeg broja poglavlja do kraja lipnja ove godine.

Ministri su razmijenili mišljenja o stanju u jugoistočnoj Europi gdje su obje zemlje vrlo snažno uključene u procese jačanja mira i stabilizacije. S britanske je strane izraženo zadovoljstvo što je Hrvatska preuzela vodstvo i inicirala priznanje neovisnosti Kosova usklađeno s Mađarskom i Bugarskom. Konstatirano je kako je takav postupak potvrda hrvatske odgovorne i vjerodostojne uloge u regiji.

Uz takvu politiku prema regiji i hrvatsko punopravno članstvo u NATO-u dodatno će pridonijeti stabilizaciji regije, kazao je ministar Jandroković. Dodao je kako Hrvatska u potpunosti shvaća da i nakon upućivanja pozivnice za članstvo u NATO-u treba zadržati puni angažman u provedi reformi te ostaje čvrsto usredotočena ispunjenju tog cilja.

I na globalnoj razini Hrvatska zauzima konstruktivnu ulogu u razvoju i očuvanju stabilnosti i svjesna je odgovornosti uloge nestalne članice Vijeća sigurnosti čemu pristupa s punom pozornošću, potvrdio je ministar Jandroković. Također je spomenut važan prilog Republike Hrvatske mirovnim misijama UN-a za što je ministar Jandroković istaknuo kako ostaje dugoročni prioritet Vlade Republike Hrvatske.

Obostrano je pozdravljeno što su dvije strane u prosincu prošle godine održale konzultacije o temama koje se nalaze na dnevnom redu Vijeća sigurnosti te su se ministri složili kako valja poduprijeti i redovitu razmjenu mišljenja i stavova o svim pitanjima kojima će se Vijeće baviti.



Priopćenja