Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković susreo se sa skupinom njemačkih novinara u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se sa skupinom njemačkih novinara u utorak, 6. svibnja 2008. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Prilikom susreta s više od 30 novinara iz raznih njemačkih medija poput WAZ-a, Welta, Tagesspiela i mnogih drugih, koje je predvodio šef Predstavništva Europske komisije u Berlinu Gerhard Sabathil, ministar Jandroković govorio je o vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na pristupanje Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, ulogu Hrvatske u jugoistočnoj Europi, te na odnose sa susjednim zemljama.

Govoreći o tijeku pristupanja Europskoj uniji, ministar Jandroković istaknuo je kako je 50 posto toga puta već iza Hrvatske, te da je cilj dovršiti proces pristupnih pregovora do ljeta 2009. godine. U kontekstu dobivene pozivnice za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, ministar je pojasnio korake koji Hrvatsku očekuju kako bi za idućeg summita Saveza postala njegova punopravna članica.

Dobri odnosi Hrvatske sa susjednim zemljama, mir i stabilnost regije, ono je čemu je Hrvatska također u potpunosti posvećena, kazao je ministar Jandroković. Svjesna uloge poveznice jugoistočne Europe sa zemljama članicama Unije, dodao je, Hrvatska je prepoznata i kao dobar primjer zemljama u regiji na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

U svjetlu karakteristika bilateralnih odnosa Republike Hrvatske sa susjednim državama, ministar Jandroković pojasnio je njihove buduće perspektive, dok se u okviru multilateralnih odnosa osvrnuo na regionalne inicijative u kojima Republika Hrvatska također aktivno doprinosi stabilizaciji regije.



Priopćenja