Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Winstona Petersa

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u petak, 2. svibnja 2008. godine, ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Winstona Petersa koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Prilikom susreta ministara Jandrokovića i Petersa bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Novog Zelanda ocijenjeni su tradicionalno dobrima i prijateljskima. Obostrano je potvrđeno da su mogućnosti za bilateralnu i multilateralnu suradnju dodatno porasle s primitkom Republike Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti u Ujedinjenim narodima, kao i hrvatskim skorim članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Ministri su se složili u konstataciji da prostora za daljnje razvijanje bilateralne suradnje ima poglavito u području gospodarstva. U tom svjetlu, razmotreni su sektori s potencijalima za povećanje trgovinske razmjene. Ministar Jandroković kazao je da sa zadovoljstvom primjećujemo pojačani interes novozelandskih državljana i javnosti za Hrvatsku, posebno istaknuvši mogućnosti za jačanje suradnje u turizmu.

Ministar je dodao kako hrvatske luke Rijeka i Ploče predstavljaju ulazne točke za novozelandske kompanije koje posluju na prostoru Srednje i Istočne Europe.



Priopćenja