Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica gđa Bianca Matković predvodila je u Bruxellesu hrvatsko izaslanstvo na prvom krugu pristupnih razgovora o članstvu Republike Hrvatske u NATO

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija gđa Bianca Matković predvodila je u ponedjeljak, 21. travnja 2008. godine, u Bruxellesu hrvatsko izaslanstvo na prvom krugu pristupnih razgovora o članstvu Republike Hrvatske u NATO

Razgovaralo se o političkim i obrambenim pitanjima koja proizlaze iz Washingtonskog sporazuma. Hrvatska je izrazila spremnost sudjelovanja u sustavu zajedničke obrane i potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja te potvrdila privrženost načelima Povelje Ujedinjenih naroda kao i zajedničkim vrijednostima transatlantske zajednice – slobodi, demokraciji i slobodnom tržištu.

Predstavnici NATO-a složili su se kako je Hrvatska tijekom proteklih šest ciklusa Akcijskog plana za članstvo ispunila zacrtane ciljeve i stoga danas ravnopravno razgovara o svom mjestu u savezu zapadnih demokracija. U tom smislu, uspješni završetak prvog kruga pristupnih razgovara potvrda je ojačane međunarodne pozicije Republike Hrvatske.

Idući krug pristupnih razgovora održat će se 7. svibnja 2008. godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

U sastavu izaslanstva koje je predvodila državna tajnica gđa Bianca Matković bili su savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu prof. dr. Vlatko Cvrtila, pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija i Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović, veleposlanik RH pri NATO dr. Davor Božinović, vojni predstavnik RH pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić, v.d. pomoćnika ministra za obrambenu politiku kapetan bojnog broda Robert Hranj, načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Dragutin Repinc, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadir Vlado Šindler, savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku Davor Stier, savjetnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Ivan Sabolić i gđa Marina Rožić, načelnica Odjela za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.



Priopćenja