Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik mr. Željko Kuprešak primio je zamjenika ministra vanjskih poslova Ukrajine Kostiantina Jelisejeva

Državni tajnik za europske integracije mr. Željko Kuprešak primio je u ponedjeljak, 7. travnja 2008. godine, zamjenika ministra vanjskih poslova Ukrajine Kostiantina Jelisejeva koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima dvije zemlje među kojima nema otvorenih pitanja. Potvrđeno je kako je dosegnuta visoka razina suradnje te je izražena želja za njezinim daljnjim jačanjem.

Ukrajinska strana iskazala je jaku zainteresiranost za hrvatska iskustva iz procesa pristupanja Europskoj uniji i pregovora za punopravno članstvo. Ponuđeno je također da hrvatski diplomati pohađaju Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine.

Sugovornici su razmotrili aktualno stanje u regiji razmijenivši oko toga mišljenja. Državni tajnik Kuprešak naglasio je kako će Hrvatska nastaviti igrati aktivnu i konstruktivnu ulogu u regiji zalažući se za trajnu stabilnost i sigurnost kao interes svih država. Hrvatska je prošli tjedan u Bukureštu primila pozivnicu za članstvo u NATO-u, u naprednoj je fazi pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji i članica Vijeća sigurnosti UN-a, čime uz ostale istaknute uloge u međunarodnoj zajednici, doprinosi procesima jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi, kazao je državni tajnik Kuprešak.



Priopćenja