Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet u ponedjeljak, 31. ožujka 2008. godine, veleposlanicu Republike Finske u Republici Hrvatskoj Ann-Marie Nyroos.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet u ponedjeljak, 31. ožujka 2008. godine, veleposlanicu Republike Finske u Republici Hrvatskoj Ann-Marie Nyroos

U razgovoru su potvrđeni vrlo dobri odnosi između dvije zemlje te je izražen obostrani interes za njihovim daljnjim snaženjem i intenziviranjem.

Ministar Jandroković izvijestio je o postignućima u pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Zahvalivši na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Republika Finska pruža Hrvatskoj u ostvarenju tog vanjskopolitičkog cilja, ministar Jandroković potvrdio je snažnu predanost Hrvatske u provedbi reformi gospodarstva, pravosuđa i javne uprave, te unapređenju borbe protiv korupcije.

Sugovornici su podsjetili kako je u 2008. godini Finska izabrala Hrvatsku za glavnog twinning partnera. Riječ je o pretpristupnoj pomoći državama kandidatkinjama za članstvo u EU koji se ostvaruje u suradnji djelatnika državne uprave država kandidatkinja i istovjetnih ili sličnih tijela država članica Europske unije. Namijenjeno je stvaranju suvremene i djelotvorne administracije s ciljem osposobljavanja za primjenu i provedbu pravne stečevine EU. Upravo je u tijeku projekt koji se odnosi na borbu protiv korupcije, a ostvaruje se u suradnji finskih nadležnih tijela s Ministarstvom unutarnjih poslova RH.



Priopćenja