Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu, 29. ožujka 2008. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i jugoistočne Europe te na radnom ručku ministara vanjskih poslova država članica EU i država kandidatkinja za članstvo u EU, u Sloveniji, na Brdu kod Kranja

Ministri vanjskih poslova država članica EU i država jugoistočne Europe na sastanku su raspravljali o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i mogućnostima jačanja europske perspektive zemalja regije i postizanja trajne stabilnosti i sigurnosti. U tom smislu, Republika Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu zemalja regije i spremna je s njima podijeliti vlastita iskustva iz pregovaračkog procesa te ponuditi stručnu i tehničku pomoć u ispunjavanju potrebnih kriterija za članstvo u EU i NATO-u.

Ministar Jandroković je sudjelovao i na radnom ručku ministara vanjskih poslova država članica EU-a i država kandidatkinja za članstvo u EU. Tom prigodom su razgovarali o pitanjima razvoja međukulturnog dijaloga u cilju ostvarenja tolerancije i međusobnog razumijevanja te kvalitetnog suživota ljudi različitih nacionalnosti, kultura i religija. Trajni mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, kao i u svijetu može se osigurati jedino aktivnim dijalogom i ulaganjem napora u postizanju međusobnog razumijevanja. Republika Hrvatska će stoga nastaviti igrati aktivnu ulogu u svim regionalnim inicijativama koje za cilj imaju nadilaženje kulturne i socijalne barijere u jugoistočnoj Europi i na Mediteranu.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije (Gymnich sastanak) na Brdu kod Kranja održan je u okviru slovenskog predsjedanja Europskom unijom.



Priopćenja