Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carla Bildta

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u četvrtak, 27. ožujka 2008. godine, ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carla Bildta koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Oba ministra izrazila su zadovoljstvo brzim napretkom u bilateralnim odnosima koje su okarakterizirali vrlo dobrima i prijateljskima u svim područjima. Razmotrena je daljnja gospodarska suradnja i pritom istaknuto da je Švedska najveći trgovinski partner Hrvatske u Skandinaviji s trgovinskom razmjenom u 2007. godini od 411 milijuna USD.

Ministar Jandroković kazao je kako Hrvatska cijeni švedsku stručnu, tehničku i financijsku pomoć te je smatra značajnom potporom procesu pristupanja Europskoj uniji. Osobito se to odnosi na program SIDA (Swedish International Development Agency). Sveukupna švedska pomoć u razdoblju 2005. – 2008. iznosila je oko 70 milijuna kuna, od kojih je dio namijenjen provedbi reformi i usklađivanju s pravnom stečevinom EU.

U pogledu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji ministar Jandroković izvijestio je sugovornika o postignućima RH u provedbi reformi i ispunjavanju kriterija za članstvo. Hrvatska je sa zadovoljstvom primila izjavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da je ciljni datum završetka tehničkih pregovora s Hrvatskom jesen 2009. godine te ostaje snažno predana provedbi reformi gospodarstva, pravosuđa i javne uprave, te unapređenju borbe protiv korupcije, izjavio je ministar Jandroković.

Ministar Bildt potvrdio je snažnu potporu Kraljevine Švedske Hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te istaknuo kako očekuje da će se tijekom švedskog predsjedanja EU završiti pregovarački proces s Hrvatskom.

Ministri su razmotrili razvoj prilika u jugoistočnoj Europi te razmijenili mišljenja o aktualnom stanju u regiji. Bilo je riječi i o odnosima dvije zemlje u multilateralnim okvirima osobito u svjetlu hrvatskog nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a.



Priopćenja