Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane su političke i stručne konzultacije MVPEI RH i MVP BiH, kojima je domaćin bio pomoćnik ministra Neven Pelicarić

U četvrtak, 27. ožujka 2008. godine, održane su političke i stručne konzultacije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kojima je domaćin bio pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija RH Neven Pelicarić

Održavanje konzultacija rezultat je obostrane želje za daljnjim produbljivanjem odnosa i međusobne suradnje dviju država. U tom smislu ponuđena su hrvatska iskustva i znanja u okviru približavanja euroatlantskim integracijama te u cilju daljnje suradnje u regiji. Dogovoreni su načini jačanja suradnje dviju zemalja na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i suradnje u regionalnim organizacijama.

Stručne konzultacije su održane i u okviru radnih skupina po pojedinim područjima koje su vodili nadležni pomoćnici ministara. Tijekom rada po skupinama napravljen je detaljan pregled stanja bilateralnih odnosa, otvorenih pitanja, suradnje na konzularnim pitanjima, stanja bilateralnih ugovora i načina pružanja pomoći i prijenosa hrvatskih iskustava u cilju daljnjeg približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u, te u edukaciji i školovanju diplomatsko-konzularnog osoblja Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Dogovoren je i nastavak suradnje daljnjim stručnim sastancima i dodatnim konzultacijama po pojedinim temama.

Voditelja bosanskohercegovačkog izaslanstva, pomoćnika ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove, Zorana Perkovića, primio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Tom prilikom bilateralni odnosi dvije države ocijenjeni su obostrano visokom ocjenom. Pozdravljeno je održavanje ovih konzultacija, sukladno dogovoru dvaju ministara postignutom prilikom službenog posjeta ministra Jandrokovića Bosni i Hercegovini u veljači ove godine, te je naglašeno da takav oblik dijaloga pridonosi svekolikom produbljenju bilateralnih odnosa.



Priopćenja