Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministra Pjer Šimunović i savjetnica ministra dr. Dijana Pleština susreli su se s Frédéricom Platiniem, direktorom Direkcije za međunarodnu suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Kneževine Monako

Pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Pjer Šimunović i savjetnica ministra za razminiranje dr. Dijana Pleština susreli su se u petak, 14. ožujka 2008. godine s Frédéricom Platiniem, direktorom Direkcije za međunarodnu suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Kneževine Monako

Na sastanku su razmotrene mogućnosti daljnjeg jačanja suradnje Republike Hrvatske i Kneževine Monako na humanitarnom planu, a posebice u okviru projekata za razminiranje i zbrinjavanje žrtava mina. Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo je posjetilo i Park prirode Kopački rit te gradilište Centra za psihosocijalnu reintegraciju i rehabilitaciju djece žrtava mina u Rovinju za čiju izgradnju je Kneževina Monako donirala oko 400.000 USD.

Hrvatska kao zemlja koja je izašla iz rata, svjesna je svih poratnih teškoća te dugoročnih negativnih posljedica od postavljenih mina. Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Hrvatskoj ima oko 250.000 protupješačkih i protutenkovskih mina koje su rasprostranjene na preko 1150 četvornih kilometara minski sumnjive zemlje. Nakon rata zabilježeno je čak 2112 žrtava mina, od kojih su velik broj djeca ili mlađe osobe.

To je i razlog osnivanja i pokretanja Centra za psihosocijalnu reintegraciju i rehabilitaciju djece žrtava mina u Rovinju u kojem će se zbrinjavati žrtve mina iz cijele regije. U centru će se organizirati radionice koje će djeci omogućiti neformalna druženja s vršnjacima i aktivnosti na jačanju njihovog samopouzdanja. Gradnja centra u velikoj mjeri ovisi o financijskim sredstvima domaćih i inozemnih donatora.



Priopćenja