Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u RH Wilfrieda Buchhorna

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet u petak, 7. ožujka 2008. godine, visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u RH Wilfrieda Buchhorna

Dobra suradnja Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice i Vlade Republike Hrvatske, potvrđena je i tvrdnjom kako se Vlada RH, aktivnostima poput povratka imovine, rekonstrukcije stambene infrastrukture te održavanjem ostalih uvjeta za održivi povratak svih onih koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku, kontinuirano zalaže za povratak izbjeglica i povratnika.

Ministar Jandroković istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske usvojila Plan zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava, specificiran u Akcijskom planu za članstvo u Europskoj uniji. I u tom pogledu Vlada RH višekratno je potvrdila svoje opredjeljenje i učinila konkretne napore da proces povratka prognanika i izbjeglica privede kraju, dodao je ministar.

Uz čestitke na izboru Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, visoki povjerenik Buchhorn razmijenio je s ministrom Jandrokovićem mišljenja o modalitetima buduće suradnje u okviru tijela Ujedinjenih naroda te mu uručio Studiju o održivosti povratka u RH.

Obostrano je potvrđena važnost potpore koju Republika Hrvatska pruža sudjelovanjem u mirovnim misijama pod okriljem UN-a.



Priopćenja