Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nastavno na jučerašnje komentare veleposlanika Kraljevine Švedske u Beogradu Kristera Bringeusa o „zajedničkom ulasku Republike Hrvatske i Republike Srbije u EU

Nastavno na jučerašnje komentare veleposlanika Kraljevine Švedske u Beogradu Kristera Bringeusa o „zajedničkom ulasku Republike Hrvatske i Republike Srbije u EU, u razdoblju od 2012. do 2015. godine“, izrečene prilikom otvaranja zelene tržnice u mjestu Lebane u južnoj Srbiji koju je sufinancirala Kraljevina Švedska, pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Neven Pelicarić pozvao je na razgovor veleposlanika Kraljevine Švedske u Zagrebu Larsa Fredena kako bi mu izrazio zabrinutost zbog navedenih izjava i zatražio švedski službeni stav o pregovorima RH s Europskom unijom

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istodobno je uputilo veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj dr. Svjetlana Berkovića da u Ministarstvu vanjskih poslova u Stockholmu zatraži službeno obrazloženje izjava veleposlanika Bringeusa.

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Švedske izvijestilo je veleposlanika Berkovića kako je izjava veleposlanika Bringeusa krivo prenesena, te kako se radilo o izjavi usmjerenoj na poticanje Republike Srbije da se čim prije definitivno usmjeri ka Europskoj uniji.

Veleposlanik Freden dodatno je opetovao pomoćniku ministra Pelicariću službene stavove koje je 13. veljače 2008. godine u ime Vlade pred Parlamentom Kraljevine Švedske izrekao ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Ministar Bildt tom je prilikom rekao kako u svojim pripremama za predstojeće predsjedanje Unijom 2009. godine planira zaključiti pregovarački proces s Hrvatskom, pri čemu Švedska čvrsto stoji. Izjave koje bi bile prenesene u nekom drugom smislu ne predstavljaju stav Kraljevine Švedske.



Priopćenja