Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Rumunjske Adriana Cioroianua

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak, 25. veljače 2008. godine, ministra vanjskih poslova Rumunjske Adriana Cioroianua

Ministri su razmotrili sveukupne bilateralne odnose, za koje je obostrano ocijenjeno da su vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja i s mogućnostima daljnjeg razvoja na svim razinama, osobito u području gospodarstva. Zadovoljstvo su izrazili i s izvanredno dobrom suradnjom u multilateralnim okvirima, posebice kroz Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Ministri Jandroković i Cioroianu razgovarali su o pristupanju Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama, ponajviše u svjetlu skorašnjeg NATO summita u Bukureštu. Ministar Jandroković zahvalio je na rumunjskoj potpori u ostvarenju hrvatskog članstva u NATO savezu te je istaknuo spremnost i očekivanje Republike Hrvatske da na travanjskom summitu u Bukureštu dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u.

U pogledu hrvatskog članstva u Europskoj uniji ministar Jandroković izvijestio je sugovornika o dosadašnjim postignućima pristupnih pregovora, te potvrdio snažnu predanost Republike Hrvatske provođenju temeljnih reformi i ispunjavanju preuzetih obveza za punopravno članstvo.

Tijekom susreta razmijenjena su i mišljenja o aktualnim zbivanjima u jugoistočnoj Europi. Ministri su istaknuli važnost uspostave trajnog mira te održive sigurnosti i stabilnosti u regiji, a ujedno su izrazili i uvjerenje kako daljnja euroatlantska perspektiva predstavlja najbolji okvir za rješavanje preostalih otvorenih pitanja u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja