Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija sudjelovalo je u provedbi projekta „Youth in Action Programme“ EACEA

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija sudjelovalo je u provedbi projekta „Youth in Action Programme“ Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualni i kulturni razvoj (EACEA), 21. veljače 2007. godine u Osijeku

U okviru spomenutog projekta Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualni i kulturni razvoj (EACEA), tijela koje je formirala Europska komisija u svrhu provedbe određenih obrazovnih programa EU, Centar za neformalno obrazovanje mladih u Osijeku okupio je predstavnike iz 14 zemalja članica EU i zemalja koje će to tek postati. Višednevni seminari održani su u cilju približavanja procesa europskih integracija mladima te stvaranja bliske suradnje hrvatskih organizacija s organizacijama iz zemalja EU.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je doprinijelo spomenutom projektu predavanjem načelnice Odjela za obrazovanje o europskim integracijama u Upravi za informiranje i obrazovanje mr. sc. Tatjane Čorlija, pod nazivom „Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija – Proces europskih integracija i aktivnosti za mlade“.

Govoreći o djelatnostima Ministarstva u pogledu komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, načelnica Čorlija je pojasnila načine na koje se pristupa neformalnom obrazovanju svih kategorija društva, pa tako i mladih, o procesu europskih integracija. U tom kontekstu, predstavila je redovite aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u svrhu boljeg upoznavanja javnosti s europskim integracijama, poput EUQUIZ-a (natjecanja srednjoškolaca o poznavanju činjenica o Europskoj uniji), projekta Login@Europe (natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u izradi internetskih stranica o EU i eurointegracijskim procesima), Otvorenih vrata MVPEI-a, Ljetne škole MVPEI-a o europskim integracijama, suradnje s Ekonomskim fakultetom te medijima kroz projekt Dani EU odnosno emisije Euromagazin i Abeceda Europske unije, raznih seminara, predavanja i publikacija. U svom izlaganju načelnica Čorlija je predstavila i elemente formalnog obrazovanja – stipendiranje djelatnika zaposlenih u državnoj upravi za školovanje na poslijediplomskim europskim studijima na raznim sveučilištima u Europi.



Priopćenja