Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike Latvije Mārisa Riekstiņša

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković primio je u utorak, 19. veljače 2008. godine ministra vanjskih poslova Republike Latvije Mārisa Riekstiņša, koji od 19. do 20. veljače 2008. boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

U razgovoru ministra Jandrokovića i ministra Riekstiņša razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji su ocijenjeni vrlo dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja i s mogućnošću daljnjeg razvoja na svim razinama, posebice na gospodarskom planu.

Ministri su također razgovarali i o približavanju Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama, pri čemu je ministar Jandroković detaljno izvijestio o dosadašnjim postignućima u procesu približavana Europskoj uniji, kao i o predanosti Republike Hrvatske u ispunjavanju potrebnih mjerila (benchmarks) i provođenju ključnih reformi. Ministar Jandroković je posebno zahvalio na potpori koju Republika Latvija pruža Hrvatskoj u procesu ostvarivanja punopravnog članstva u NATO-a te je istaknuo spremnost Republike Hrvatske da u travnju 2008. godine na Summitu u Bukureštu dobije pozivnicu za članstvo u NATO savezu.

Tijekom susreta ministri su raspravili i aktualnu situaciju u regiji, posebice u svjetlu proglašenja neovisnosti Kosova. Ministri su istaknuli važnost uspostave trajnog mira te održive sigurnosti i stabilnosti u regiji, a ujedno su izrazili i uvjerenje kako daljnja euroatlantska perspektiva zemalja regije predstavlja najbolji okvir za rješavanje preostalih otvorenih pitanja u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja