Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković se tijekom posjeta Banja Luci susreo s banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, apostolskim nuncijem mons. Alessandrom D'Erricom i potpredsjednikom Republike Srpske Davorom Čordašem

Nakon susreta s bosansko-hercegovačkim dužnosnicima, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Miroslavom Lajčakom te kardinalom mons. Vinkom Puljićem, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković odlaskom u Mostar i Banja Luku nastavio je službeni posjet Bosni i Hercegovini

U Mostaru je ministar Jandroković posjetio Kampus Sveučilišta, Kliničku bolnicu i tvornicu „Aluminij“. Sastao se i s predstavnicima hrvatskog naroda s kojima je razgovarao o njihovom položaju u Bosni i Hercegovini.

Tijekom boravka u Banja Luci, u razgovoru s biskupom mons. Franjom Komaricom, apostolskim nuncijem mons. Alessandrom D'Erricom i potpredsjednikom Republike Srpske Davorom Čordašem, ministar Jandroković je kazao kako Republika Hrvatska očekuje rješenja koja će Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, osigurati ravnopravan status s druga dva konstitutivna naroda, povratak izbjeglica u Republiku Srpsku, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa te ravnopravno sudjelovanje u vlasti, kako u državnim institucijama tako i na nižim razinama.

U tom smislu, ministar Jandroković je izrazio uvjerenje kako je spomenuti cilj moguće ostvariti zajedničkim naporima Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, a u atmosferi demokratskog dijaloga.



Priopćenja