Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravio je u Slovačkoj Republici u svom prvom službenom posjetu

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković boravio je u Slovačkoj Republici u utorak, 5. veljače 2008. godine, u svom prvom službenom posjetu. Tom se prilikom ministar Jandroković u odvojenim sastancima susreo s predsjednikom Slovačke Republike Ivanom Gašparovičem, predsjednikom parlamenta Pavolom Paškom, potpredsjednikom Vlade Slovačke Republike Dušanom Čaplovičem i ministrom vanjskih poslova Janom Kubišem kao domaćinom posjeta

U sastancima s ministrom vanjskih poslovao Janom Kubišem i drugim visokim dužnosnicima Slovačke Republike razmotreni su bilateralni odnosi i stanje procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i NATO savezu. Razgovaralo se o djelovanju Republike Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, kao i o suradnji dviju država u multilateralnim okvirima. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o stanju u području jugoistočne Europe.

Bilateralni odnosi ocijenjeni su izvrsnima te je sa slovačke strane ponovno iskazana snažna potpora punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji i NATO savezu. Vezano uz pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji ministar vanjskih poslova Kubiš istaknuo je vidljiv napredak u reformama koje u tom cilju Hrvatska provodi te je naglasio kako bilateralna pitanja s drugim državama članicama Europske unije ne bi smjela opterećivati hrvatski pregovarački proces. Konstatirana je suglasnost dviju zemalja o budućnosti svih zemalja jugoistočne Europe unutar Europske unije.

U duhu izvrsnih bilateralnih odnosa posebno je naglašeno uzajamno zadovoljstvo statusom slovačke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Slovačkoj. Potvrđeno je to i prilikom susreta ministra Jandrokovića s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj čime je završen program službenog posjeta.



Priopćenja