Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom preuzimanja predsjedanja Europskom Unijom od strane Republike Slovenije

Povodom preuzimanja predsjedanja Europskom Unijom od strane Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske upućuje slovenskim kolegama čestitke i najbolje želje za uspješnim obnašanjem te visoke i odgovorne uloge. Ministarstvo ujedno izražava zadovoljstvo najavom Republike Slovenije kako će jedan od prioriteta njezinog predsjedanja biti aktivnosti na daljnjem proširenju Unije, u sklopu čega očekujemo i uspješan nastavak pregovora o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku uniju

Povodom preuzimanja predsjedanja Europskom Unijom od strane Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske upućuje slovenskim kolegama čestitke i najbolje želje za uspješnim obnašanjem te visoke i odgovorne uloge. Ministarstvo ujedno izražava zadovoljstvo najavom Republike Slovenije kako će jedan od prioriteta njezinog predsjedanja biti aktivnosti na daljnjem proširenju Unije, u sklopu čega očekujemo i uspješan nastavak pregovora o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Pozdravljajući novo predsjedništvo, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istodobno želi ukazati na osobit značaj činjenice da ono dolazi u razdoblju kada predstoji snažno djelovanje na dodatnom jačanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske Unije, posebice u trenutku u kojem prostor jugoistočne Europe iščekuje rješenje preostalih otvorenih pitanja, na način koji će osnažiti demokratsku stabilnost, uzajamno povjerenje i suradnju, kao i euroatlantsku perspektivu ovog dijela Europe, uz uvažavanje interesa svih naroda i na korist jedinstva i jačanja zajedničke politike EU, te očuvanja načela kooperativnosti u međunarodnim odnosima. Pritom će od posebnog značenja biti potpora slovenskog predsjedništva nastojanjima država u tom dijelu Europe za daljnjim približavanjem Europskoj Uniji i ostvarivanjem njihovih eurointegracijskih težnji.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija također izražava očekivanje da će Republika Hrvatska tijekom slovenskog predsjedanja nastaviti i ubrzati pristupne pregovore s Europskom unijom, što će biti važan korak naprijed u ispunjavanju hrvatskih planova i očekivanja glede kvalitete pregovora i ulaska u Europsku uniju. Daljnji napredak Republike Hrvatske u eurointegracijskom procesu značajno će pridonijeti stabilnosti i ukupnom boljitku područja jugoistočne Europe, te će ujedno predstavljati dodatni motiv drugim državama Procesa stabilizacije i pridruživanja za poduzimanje svih reformi nužnih za usklađivanje sa standardima Europske unije.

Po prvi puta predsjedništvo Unijom preuzima jedna nova članica iz petog vala proširenja. Još jednom čestitajući na ovom postignuću, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izražava uvjerenje da će slovensko predsjedanje na najbolji način potvrditi kako nove države članice mogu u europskom duhu u cijelosti preuzimati obveze koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija također izražava očekivanje da će zadržavanjem dobre i dodavanjem dodatne dinamike u pregovorima s Hrvatskom, Republika Slovenija značajno doprinijeti ukupnim hrvatsko-slovenskim odnosima.



Priopćenja