Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana 17. sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije

U utorak, 18. prosinca 2007. godine, u Mašunu kraj Ilirske Bistrice, u Republici Sloveniji, održana je 17. sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (SOPS) kojoj su supredsjedali s hrvatske strane Olga Kresović-Rogulja iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a sa slovenske strane Bogdan Benko iz Ministarstva vanjskih poslova

Stalna mješovita komisija je potvrdila izmjene režima prelaska granice u pograničnom području, uvjetovane ulaskom Republike Slovenije u šengenski prostor te prihvatila popis lokacija (115) na kojima je predviđeno postavljanje rampi i pravila kojih se moraju pridržavati osobe kojima će ključevi rampi biti dodijeljeni. Napomenuto je kako popis lokacija i njihove koordinate neće ni na koji način prejudicirati razgraničenje dvije države.

Također su usuglašena pravila za podjelu ključeva rampi. Pravo na ključ imaju osobe s pravom prijelaza mjesta gdje se postavljena rampa nalazi ili/i ako je osoba vlasnik nekretnine (ili ako osoba ima suglasnost vlasnika nekretnine) u pograničnom području. Državljanima Republike Hrvatske ključeve rampe će dodijeliti slovenska nadležna tijela, ali uz prethodni poziv upućen iz nadležne hrvatske policijske postaje koja je izdala pograničnu propusnicu. Uz taj poziv, osoba koja ima pravo na korištenje ključa rampe će u nadležnoj hrvatskoj policijskoj postaji dobiti i naputak o načinu i uvjetima korištenja ključa, o postupku u slučaju ako ključ bude izgubljen, u slučaju njegove zlouporabe, ili u slučaju ako prestanu postojati uvjeti za korištenje ključa.

Stalna mješovita komisija upoznata je s podatkom da približno 700 osoba u Republici Hrvatskoj i oko 1800 osoba u Republici Sloveniji ima pravo na korištenje ključa. Do sada je podijeljeno 515 ključeva, od toga 64 hrvatskim i 451 slovenskim državljanima. S obzirom da će se rampe zaključati 21. prosinca 2007. godine, Stalna mješovita komisija je pozvala sve osobe koje na to imaju pravo da što prije zatraže ključ.

Na sjednici je utvrđeno da su do sada na hrvatskoj strani izdane 10 942 pogranične propusnice i 1 975 poljoprivrednička uloška, dok su na slovenskoj strani izdane 16 838 pogranične propusnice i 5 524 poljoprivrednička uloška.

Na zasjedanju je dogovoreno da će 7. siječnja 2008. godine za cjelodnevni pogranični promet biti otvoren granični prijelaz Zamost-Osilnica. Pored toga, Stalna mješovita komisija zaključila je da je potrebno nastaviti međudržavnu suradnju u razvoju turističkih zona u pograničnom području.



Priopćenja