Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović predavanjem o strategijskim prioritetima i temeljnim odrednicama hrvatske vanjske politike otvorila je Jednogodišnji stručni diplomatski studij

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predavanjem o strategijskim prioritetima i temeljnim odrednicama hrvatske vanjske politike otvorila je Jednogodišnji stručni diplomatski studij za XI. generaciju polaznika u petak, 14. prosinca 2007. godine

Ministrica Grabar-Kitarović govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima Republike Hrvatske naglasila je, kao temelje na kojima oni počivaju, načela poštivanja međunarodnog prava, ravnopravnosti i uzajamnog poštivanja. Osvrnula se pritom na razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u okruženju te očuvanje regionalne stabilnosti i suradnje, na procese pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu te na pozicioniranje Republike Hrvatske u globalnim tokovima.

Uvodno je, otvarajući studij koji će trajati do svibnja iduće godine, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić kazao kako je ova 11. po redu generacija sastavljena od 46 mlađih djelatnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske.

Stručni diplomatski studij obuhvaća teme koje su sadržane u pet kolegija: Hrvatski kolegij, Međunarodni odnosi i politika, Europske integracije i NATO, Diplomacija i diplomatske vještine te Međunarodno pravo, diplomatsko i konzularno pravo. Predavači u okviru studija iz redova su istaknutih hrvatskih i inozemnih diplomata, akademske i znanstvene zajednice te političkih i javnih djelatnika iz Hrvatske i inozemstva.



Priopćenja