Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović održala je govor na plenarnoj sjednici 15. zasjedanja Ministarskog vijeća OESS-aMinistrica mr. sc. Grabar-Kitarović održala je govor na plenarnoj sjednici 15. zasjedanja Ministarskog vijeća OESS-a

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na plenarnoj sjednici 15. zasjedanja Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Madridu u petak, 30. studenog 2007. godine, na kojem predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske

Osvrnuvši se na čvrsto opredjeljenje Hrvatske za multilateralizam, ministrica Grabar-Kitarović ustvrdila je kako, nastavno na ovogodišnje članstvo u Komisiji za izgradnju mira UN-a, nedavni izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a predstavlja krunu hrvatskih postignuća u razvoju globalnog mira i stabilnosti, te pravo mjerilo hrvatske vjerodostojnosti i odgovornosti u međunarodnoj zajednici. Pritom je izrazila snažnu hrvatsku potporu i želju za daljnjim doprinosom Hrvatske OESS-ovoj ulozi u Afganistanu, naglasivši sudjelovanje Republike Hrvatske u misiji ISAF te razvojnu komponentu pomoći Afganistanu.

Uz globalne napore, Hrvatska aktivno sudjeluje i predsjeda brojnim regionalnim organizacijama i inicijativama, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, od čega svakako treba naglasiti uspješno predsjedanje SEECP-om tijekom kojega je uspostavljena nova arhitektura regionalne suradnje. To svjedoči o jasnoj predanosti Republike Hrvatske politici suradnje i dobrosusjedstva u regiji, kao prioritetu hrvatske vanjske politike, te pružanju potpore drugim državama u ostvarenju euroatlantskih ambicija. Doprinos tome je i imenovanje hrvatskog diplomata za Glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Vođena načelima i vrijednostima Organizacije, Hrvatska je u proteklih 11 godina usko surađivala s Misijom OESS-a u Zagrebu, na cjelokupnoj izmijeni postkonfliktnog stanja, kazala je ministrica Grabar-Kitarović, naglasivši posebice dobru suradnju kroz provedbu mehanizma „Platforme“, čime je do kraja 2006. ispunjeno četiri poglavlja iz mandata Misije. Snažan naglasak stavljen je na preostala dva poglavlja, i do kraja ove godine bit će u potpunosti dovršena obaveza u pogledu stambenog zbrinjavanja vezano za povratak izbjeglica, a u pogledu poglavlja vladavina prava mjerila utvrđena od Misije OESS-a u okviru Platforme su ispunjena, potvrdila je ministrica Grabar-Kitarović.

Slijedom toga, uz svijest o važnosti daljnje suradnje s OESS-om u ispunjenju svih svojih obveza, Hrvatska očekuje da će u narednim tjednima biti donijete odluke Stalnog vijeća OESS-a koje će potvrditi taj zajednički uspjeh, zaključila je ministrica Grabar-Kitarović.



Priopćenja