Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević primio je veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Mihaila Konarovskog

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je 15. studenog 2007. godine veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Mihaila Konarovskog te ga izvijestio kako je Ured Interpola u Republici Hrvatskoj jučer obnovio zahtjev za utvrđivanjem činjenica u svezi boravka Veljka Kadijevića u Ruskoj Federaciji i izručenja na osnovu međunarodne tjeralice. Također je izvijestio kako je i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uputio pismo Državnom tužiteljstvu Ruske Federacije u kojem traži da se i ono angažira na tom slučaju.

Državni tajnik Biščević i veleposlanik Konarovski u daljnjem su razgovoru razmotrili odnose dviju zemalja, pozitivno ocijenivši važnost stabilnog, otvorenog i konstruktivnog dijaloga Moskve i Zagreba sa stanovišta utjecaja na zbivanja na jugoistoku Europe i u širem europskom kontekstu. Posebno je naglašen veliki potencijal gospodarske suradnje, o čemu će osobito biti govora na predstojećem pripremnom sastanku zasjedanja Mješovite međuvladine komisije za gospodarsku suradnju. Veleposlanik Konarovski je prenio interes tvrtki Ruske Federacije za uključivanje u energetske i velike infrastrukturne projekte u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik Konarovski je prenio čestitke na izboru Republike Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a. Obostrano je ocijenjeno da aktualno stanje na jugoistoku Europe, osobito u svezi pregovora o statusu Kosova, kao i razvoja prilika u Bosni i Hercegovini, traži punu političku odgovornost, uravnoteženost i konstruktivnost svih sudionika u regiji i na međunarodnoj sceni.



Priopćenja