Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Biščević primio šefa Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Vincenta Degerta

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je 6. studenog 2007., šefa Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincenta Degerta, koji je uručio Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji za 2007. godinu

Izvješće o napretku Republike Hrvatske u 2007. godini usvojeno je na sjednici Europske komisije održanoj u Bruxellesu, 6. studenog 2007. Riječ je o dokumentu EK koji analizira napredak Republike Hrvatske u proteklih godinu dana. Izvješće je službeno predstavio povjerenik EK za proširenje Olli Rehn te tom prilikom pohvalio Republiku Hrvatsku.

U razgovoru s veleposlanikom Degertom državni tajnik Biščević je izrazio zadovoljstvo što izvješće potvrđuje da Hrvatska nastavlja ispunjavati kopenhaške političke kriterije te da se provodi reforma pravosuđa kao i borba protiv korupcije. Državni tajnik Biščević je posebno naglasio kako je dosljednom vladinom politikom Republika Hrvatska i u proteklom razdoblju potvrdila da ispunjava političke kriterije za članstvo u EU, da su demokracija i vladavina prava ojačani te da je postignut snažan gospodarski rast i održana makroekonomska stabilnost. Izrazio je čvrsto uvjerenje da će se politika reformi u Hrvatskoj nastaviti, u interesu daljnjeg unapređenja gospodarskih i socijalnih prilika, te da će biti ubrzana dinamika pregovaračkog procesa s EU u punopravno članstvo.

Obostrano je naglašena činjenica da je u izvješću prepoznata stabilizirajuća uloga Republike Hrvatske u regiji.



Priopćenja