Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović uručila Ugovore o financiranju tečaja učenja hrvatskog jezika pripadnicima hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u ponedjeljak, 22. listopada 2007. godine, Ugovore o financiranju tečaja učenja hrvatskog jezika pripadnicima hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske

U svome obraćanju nazočnima, ministrica Grabar-Kitarović ukazala je na značaj kojeg Republika Hrvatska pridaje obnovi i učvršćenju veza pripadnika hrvatskog naroda koje žive u inozemstvu s domovinom svojih predaka. Pomoćnica ministrice u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo Mirjana Bohanec Vidović posebno je istaknula važnost povezivanja pripadnika hrvatskog naroda diljem svijeta kroz upoznavanje jezika, kulture i običaja svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj.

Tečaj učenja hrvatskog jezika održava se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - CROATICUM te Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu – CROATICA, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, na temelju Pravilnika o naknadi za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske,pokriva troškove školarine za dva semestra tečaja učenja hrvatskog jezika.

Zimski semestar akademske godine 2007./2008. godine počeo je u listopadu i pohađa ga 37 polaznika u Zagrebu i dva u Splitu, dok će ljetni semestar započeti u ožujku 2008. godine. Polaznici tečaja dolaze iz različitih zemalja svijeta (Gane, Alžira, Južne Afrike, Paragvaja itd.) a većina ih je iz Južne Amerike.

U akademskoj godini 2006/2007. tečaj učenja hrvatskog jezika ukupno je pohađalo 113 polaznika.



Priopćenja