Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila je osobnog predstavnika predsjedavajućeg OESS-om za borbu protiv antisemitizma prof. Gerta Weisskirchena

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak, 3. rujna 2007. godine, osobnog predstavnika predsjedavajućeg OESS-om za borbu protiv antisemitizma prof. Gerta Weisskirchena

U razgovoru je razmotreno aktualno stanje u svijetu u pogledu suzbijanja antisemitizma te su razmijenjena mišljenja o aktivnostima i naporima koji se ulažu u borbu protiv antisemitizma. Berlinskom deklaracijom iz 2000. godine države sudionice OESS-a ustanovile su porast pojava antisemitizma i zaključile kako se antisemitizam javlja u novim oblicima i izrazima te predstavlja prijetnju demokraciji, tekovinama civilizacije i ukupnoj sigurnosti na području OESS-a i šire.

Osobni predstavnik Weisskirchen u današnjem razgovoru istakao je krucijalnu ulogu edukacije, ne samo u suzbijanju nego i u prevenciji pojava antisemitizma kao učinkovit odgovor na takvo stanje, a isto je prepoznato i od strane OESS-a i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Republika Hrvatska aktivno podržava i sudjeluje u svim OESS-ovim aktivnostima za promicanje tolerancije i nediskriminacije, kazala je u razgovoru ministrica Grabar-Kitarović, ukazavši pri tom na niz inicijativa OESS-a u kojima Republika Hrvatska sudjeluje, kao i sveukupne aktivnosti koje su u tom smislu poduzete.



Priopćenja