Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević, u svojstvu imenovanog glavnog tajnika Vijeća za suradnju zemalja jugoistočne Europe, sudjelovao je na neformalnom sastanku visokih dužnosnika EU zemalja zaduženih za političke procese i jačanje suradnje u ovom dijelu Europe.

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević, u svojstvu imenovanog glavnog tajnika Vijeća za suradnju zemalja jugoistočne Europe, sudjelovao je u srijedu, 1. kolovoza 2007. godine, u Salzburgu na neformalnom sastanku visokih dužnosnika europskih zemalja zaduženih za političke procese i jačanje suradnje u ovom dijelu Europe

Uz državnog tajnika Biščevića, na neformalnom sastanku visokih dužnosnika europskih zemalja prisustvovali su i zamjenik glavnog direktora za proširenje Europske komisije Jan Truszczyński, posebni koordinator Pakta o stabilnosti dr. Erhard Busek, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije Hans Winkler, posebni predstavnik Europske unije za Kosovo Stefan Lehne, šef UN Misije na Kosovu (UNMIK) Joachim Rücker, te posebni predstavnik Europske unije za Makedoniju Erwan Fouéré.

Visoki dužnosnici razmotrili su aktualno stanje političkih i sigurnosnih pitanja na jugoistoku Europe. Osobita pozornost posvećena je najnovijem razvoju situacije na Kosovu i u svezi nove runde pregovora Beograda i Prištine uz sudjelovanje Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije i Ruske Federacije. Izražena je nada da bi dodatni pregovori mogli donijeti nove ideje i kompromise na crti Ahtisaarijeva plana, uz snažno naglašenu potrebu jedinstvenog pristupa Europske unije i Transatlantske zajednice. Potvrđeno je da održavanje i jačanje demokratske i europske političke orijentacije Srbije ostaje prioritet međunarodne zajednice, u interesu Beograda i daljeg pozitivnog razvitka prilika u ovom dijelu Europe.

Državni tajnik Biščević izvijestio je, zajedno s posebnim koordinatorom Pakta o stabilnosti dr. Busekom, o pripremama za početak djelovanja Vijeća za regionalnu suradnju, naglasivši potrebu održavanja političke energije u regiji iskazane na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-a) u Zagrebu i poduprte od strane Europske unije i šire međunarodne zajednice.



Priopćenja