Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić supredsjedala je u Schwarzwaldu 4. sjednicom Mješovite komisije Republike Hrvatske i Savezne države Baden-Württemberg

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović Burić, supredsjedala je u četvrtak, 12. srpnja 2007. godine, u Schwarzwaldu 4. sjednicom Mješovite komisije Republike Hrvatske i Savezne države Baden-Württemberg

Državna tajnica Pejčinović Burić izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim radom Mješovite komisije Republika Hrvatska – Baden-Württemberg i intenzitetom održavanja sjednica. Činjenica da su od utemeljujuće sjednice u Zagrebu u ožujku 2005. održane čak tri sjednice svjedoči i o velikom interesu koji postoji s obje strane za razvijanjem odnosa između Republike Hrvatske i Baden-Württemberga, izjavila je državna tajnica Pejčinović Burić.

Državna tajnica Pejčinović Burić kazala je kako je suradnja u okviru Mješovite komisije značajna za Republiku Hrvatsku kao poticaj daljnjem razvoju izuzetno dobrih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Savezne zemlje Baden-Württemberg te kao dio priprema Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Također je napomenula kako je nužno, među ostalim, poticati suradnju na projektima od zajedničke važnosti s regijama zemalja članica, jer će takva suradnja činiti temelj budućeg aktivnog sudjelovanja Hrvatske u regionalnoj politici Europske unije. U pogledu rada Komisije do sada je ostvarena značajna suradnja na svim područjima i postoji želja za daljnjim intenziviranjem u više resora.

Po završetku je potpisan Protokol 4. sjednice Mješovite komisije kojim se uređuju pitanja suradnje u područjima kao što su gospodarstvo, školstvo, znanost, kultura te područje unutarnjih poslova.

Iduća 5. sjednica Mješovite komisije Republika Hrvatska – Baden-Württemberg planirana je za proljeće 2008. u Dubrovniku.

Državna tajnica Pejčinović Burić također se sastala i s Willijem Stächeleom, ministrom državnog ministarstva za europska pitanja pokrajine Baden-Württemberg ujedno i supredsjedateljem Mješovite Komisije Hrvatska – Baden-Württemberg, te su razmijenili informacije o pitanjima vezanima uz Europsku uniju.

U razgovoru je državna tajnica izvijestila sugovornika o napretku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, te naglasila važnu ulogu koje je njemačko predsjedanje Europskom unijom imalo za hrvatski pristupni proces. Državni ministar Stächele izrazio je potporu pokrajine Baden-Württemberg hrvatskim aspiracijama za članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja