Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralne susrete na marginama sastanka na vrhu pod nazivom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je u petak, 6. srpnja 2007. godine, bilateralne susrete na marginama sastanka na vrhu pod nazivom "Novi jug Europe" (Croatia Summit 2007 - Europe's New South) koji se održava u Dubrovniku

Ministrica Grabar-Kitarović u odvojenim susretima održala je sastanke s predsjednikom Senata Kanade Noelom A. Kinsellom, ministricom za europske poslove Republike Bugarske Gerganom Hristovom Grancharovom te zamjenicom ministra vanjskih poslova Japana Midori Matsushima.

Glavni naglasak u sastanku ministrice Grabar-Kitarović i predsjednika Senata Kanade Noela Kinselle bio je na bilateralnim odnosima koji su obostrano ocijenjeni dobrima, pri čemu su se sugovornici složili kako postoji prostor za njihov razvoj i produbljenje. U razgovoru su razmijenjena mišljenja o pojedinostima stanja u području s posebnim naglaskom na pitanje statusa Kosova. Također se raspravljalo o aktualnim temama u međunarodnim odnosima pri čemu je posebno razmotreno pitanje Afganistana.

U središtu razgovora s ministricom za europske poslove Republike Bugarske Gerganom Hristovom Grancharovom bili su bilateralni odnosi dvije zemlje koji su obostrano ocijenjeni stabilnim i prijateljskim oko čega je izraženo zadovoljstvo. Bugarska je strana izrazila snažnu podršku i potvrdila daljnji nastavak pružanja svekolike potpore Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Tijekom sastanka sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Japana Midori Matsushima obostrano su potvrđeni dobri bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Japana te je iskazana želja za jačanjem gospodarske suradnje. U tom pogledu s hrvatske strane spomenuti su prometni potencijali Republike Hrvatske, s naglaskom na Luku Rijeka, te mogućnost jačanja suradnje u području turizma. Također su razmijenjena mišljenja o stanju u području jugoistočne Europe te je razmotrena suradnja dvije zemlje u multilateralnim okvirima.



Priopćenja