Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji između Republike Hrvatske i Europske unije

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predvodila je u utorak, 26. lipnja 2007. godine, hrvatsko izaslanstvo na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji između Republike Hrvatske i Europske unije, u Bruxellesu, na kojoj je Republika Hrvatska otvorila šest dodatnih poglavlja u pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji

Delegaciju Europske unije prevodio je u ime njemačkog Predsjedništva Europskom unijom ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Na današnjoj pristupnoj konferenciji otvorena su sljedeća poglavlja: Poglavlje 3 - Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 6 - Pravo trgovačkih društava, Poglavlje 9 - Financijske usluge, Poglavlje 10 - Informacijsko društvo i mediji, Poglavlje 18 - Statistika i Poglavlje 32 - Financijska kontrola. Pregovori u navedenim poglavljima moći će se zatvoriti po ispunjenju mjerila za zatvaranje („closing benchmark“).

Na konferenciji je s ministarske razine potvrđeno četiri poglavlja Poglavlje 7 – Pravo intelektualnog vlasništva, Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika, Poglavlje 29 - Carinska unija, Poglavlje 20 - Poduzetništvo i industrijska politika, koja su prethodno otvorena na pristupnoj konferenciji na razini zamjenika voditelja izaslanstava za pregovore, odnosno glavnih pregovarača.

Republika Hrvatska do sada je otvorila dvanaest poglavlja pregovora od čega su dva i privremeno zatvorena.



Priopćenja