Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI RH uputilo je Veleposlanstvu Republike Slovenije prosvjednu notu

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je u ponedjeljak, 18. lipnja 2007. godine, Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu prosvjednu notu kojom se žurno traži temeljito i potpuno objašnjenje informacija o prisluškivanju predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera tijekom 2004. godine, od strane Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA), objavljenih u slovenskom dnevnom listu „Dnevnik“ u subotu, 16. lipnja 2007. godine, prema navodima bivšeg generalnog direktora SOVA-e g. Iztoka Podbregara, koje su zatim i potvrđene navodima bivšeg predsjednika Vlade RS g. Antona Ropa

U napisu objavljenom u slovenskom dnevnom listu „Dnevnik“ od 16. lipnja 2007. godine, iznijete su informacije o prisluškivanju razgovora predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Sanadera koje je tijekom 2004. godine vodio sa aktualnim predsjednikom Vlade Republike Slovenije, Janezom Janšom, te se autor napisa poziva na razgovor vođen s bivšim generalnim direktorom Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA), Iztokom Podbregarom, a što je potvrdio i bivši predsjednik Vlade Republike Slovenije, Anton Rop.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u diplomatskoj noti je ocijenilo takve aktivnosti štetnima za odnose naših dviju država i apsolutno protivnim međunarodnim standardima i praksi, te je od slovenske strane zatražilo žurno temeljito i potpuno objašnjenje navedenih izjava.



Priopćenja