Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić sudjelovala je u panel-diskusiji na temu „Bruxelles je daleko, Europa je blizu“, te se sastala s predstavnicima hrvatske manjine u Gradišću, Republici Austriji

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u srijedu, 13. lipnja 2007. godine, u Gradišću, Republici Austriji, u panel-diskusiji na temu „Bruxelles je daleko, Europa je blizu“, te se sastala s predstavnicima hrvatske manjine u Gradišću

Panel-diskusija na temu „Bruxelles je daleko, Europa je blizu“ organizirana je na inicijativu Europa Foruma Gradišća, Cluba Alpbach Burgenland, Europaforuma Burgenland i Cluba Burgenland, a uz državnu tajnicu Pejčinović Burić, prisustvovali su i državni tajnik za europska i međunarodna pitanja i manjine u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije Hans Winkler, zastupnik u Europskom parlamentu Huber Pirker, te predstavnici pokrajine Gradišće i drugi.

U izlaganju na panel diskusiji državna tajnica Pejčinović Burić osvrnula se na ispreplitanje hrvatske povijesti s poviješću mnogih zemalja današnjih članica Europske unije, posebno Austrije. U tom smislu, kazala je, Hrvatska je oduvijek bila dijelom europskih političkih i kulturnih krugova, stoga je neupitno da će dijeliti i europsku budućnost u okviru svog punopravnog članstva u Europskoj uniji. Govoreći o aktivnostima koje Vlada Republike Hrvatske poduzima u procesu približavanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, državna tajnica Pejčinović Burić posebno je istaknula Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo, te Nacionalne forume o pristupanju Europskoj uniji.

Tijekom boravka u Gradišću, državna tajnica Pejčinović Burić susrela se s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Austriji, a u razgovoru se, među ostalima, zadržala sa zemaljskim savjetnikom za agrarne poslove Nikijem Berlakovichem, poslanikom u zemaljskom saboru i predsjednikom saveza općina Leom Radakovitsem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Robertom Szucsichem. Gradišćanski Hrvati izvijestili su o aktivnostima kojima se bave, a državna tajnica Pejčinović Burić pohvalila je i podržala njihove daljnje napore.



Priopćenja