Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Danutom Hübner

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u utorak, 05. lipnja 2007. godine, sastala se s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Danutom Hübner koja boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

U razgovoru je naglasak stavljen na pitanja koja se tiču korištenja pretpristupne pomoći Europske unije. Budući da pretpristupna pomoć Europske unije koristi državama kandidatkinjama u pripremi za korištenje instrumenata regionalne politike Europske unije po ulasku u članstvu, u razgovoru su razmotreni pojedini aspekti optimalnog iskorištavanja raspoloživih sredstava.

Povjerenica Hübner je tijekom susreta istaknula kako u Europskoj komisiji žele što skorije vidjeti Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije. Pri tom se osvrnula na važnost kvalitetnih priprema tijekom pristupnog razdoblja za razvijanje apsorpcijske sposobnosti koja će RH omogućiti što učinkovitije korištenje fondova po ulasku u punopravno članstvo.

Ministrica Grabar-Kitarović potvrdila je potpunu predanost Republike Hrvatske ostvarenju punopravnog članstva u Europskoj uniji kao vanjskopolitičkog prioriteta. U tom je smislu ministrica Grabar-Kitarović napomenula kako pretpristupna pomoć koja stoji na raspolaganju državama kandidatkinjama predstavlja bitan element u procesu pristupanja. Osvrnula se na mjere i strategijske odrednice koje Republika Hrvatska poduzima za poticanje apsorpcijskih kapaciteta i optimiziranje korištenja fondova Europske unije te na dosadašnje korištenje pretpristupne pomoći od strane Republike Hrvatske.



Priopćenja