Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u Parizu na godišnjem Plenarnom zasjedanju Australske skupine

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak, 4. lipnja 2007. godine, u Parizu, na godišnjem Plenarnom zasjedanju Australske skupine

Državna tajnica Pejčinović Burić na Plenarnom zasjedanju obratila se, u ime Vlade Republike Hrvatske, predstavnicima zemalja članica Australske skupine, čija članica je Republika Hrvatska postala u travnju 2007. godine.

Australska skupina broji 41 državu i Europsku komisiju a sve su zemlje članice stranke Konvencije o kemijskom i Konvencije o biološkom oružju, čija je zemlja stranka i aktivni sudionik i Republika Hrvatska. Sudjelovanje Republike Hrvatske u Australskoj skupini jedan je od elemenata hrvatske vanjskopolitičke strategije u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u, kao i cilj Nacionalne strategije sigurnosti Republike Hrvatske.

Australska skupina, prvotno osnovana radi usklađivanja kontrole izvoza kemijskog oružja i kemikalija za proizvodnju kemijskog oružja, djelovanje je proširila i na kontrolu proizvodnje kemikalija, opreme i tehnologija koje mogu biti korištene za proizvodnju kemijskog oružja, te na mjere sprečavanja širenja biološkog oružja. Godišnji plenarni sastanci održavaju se u cilju koordinacije politike kontrole izvoza, razmatranja dopune postojećih «kontrolnih lista» i razmjene informacija o suspektnim tvrtkama, zemljama i transakcijama.

Poseban naglasak, kazala je državna tajnica Pejčinović Burić, stavili smo na jačanje regionalne suradnje u području neproliferacije, sigurnosti na graničnim prijelazima i antiterorizma.

Zaključno je državna tajnica Pejčinović Burić iskazala priznanje važnom doprinosu Australske skupine međunarodnim naporima za sprečavanje proliferacije kemijskog i biološkog oružja i prijetnji kemijskog i biološkog terorizma, te u tom kontekstu istaknula jasnu opredijeljenost Republike Hrvatske zajedničkom radu u tom području.



Priopćenja