Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević primio je veleposlanicu Australije Tracy Reid u nastupni posjet

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u ponedjeljak, 28. svibnja 2007. godine, veleposlanicu Australije Tracy Reid u nastupni posjet

Državni tajnik Biščević i veleposlanica Reid složili su se u tvrdnji da su odnosi između Republike Hrvatske i Australije dobri, bez otvorenih pitanja. Državni tajnik Biščević istaknuo je problematiku viznog režima Australije kao još uvijek neriješeno bilateralno pitanje. Istaknuo je kako bi Republiku Hrvatsku, vezano uz viznu politiku, trebalo tretirati kao državu novog razvojnog profila s obzirom na njezino buduće članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO-u) i Europskoj uniji, te dodao kako bi bilo korisno posredovanje i s australske strane pri dodatnim naporima glede rješavanja ovog pitanja. Uz obostrano zadovoljstvo kulturnom suradnjom, istaknuta je potreba za intenziviranjem gospodarske suradnje.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo pravosudnom suradnjom dviju zemalja pri čemu je državni tajnik Biščević zahvalio na učinkovitom pravosudnom postupku u slučaju Vasiljković. Veleposlanica Reid je istaknula kako Australija podržava napore koje Republika Hrvatska ulaže u reformu pravosuđa, kao i ostale aktivnosti koje poduzima u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Veleposlanica Reid uputila je čestitke državnom tajniku Biščeviću na izboru za glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju.



Priopćenja