Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je u radu 14. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu „Cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednih proizvođača i stanovnika ruralnih područja“

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u radu 14. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu „Cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednih proizvođača i stanovnika ruralnih područja“, u ponedjeljak, 28. svibnja 2007. godine, u Belom Manastiru

U uvodnom izlaganju, govoreći o cjeloživotnom obrazovanju i njegovoj važnosti, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Europsko vijeće u Lisabonu 2000. godine (Lisabonska agenda) potvrdilo cjeloživotno obrazovanje kao vodeće načelo nove ekonomije, ekonomije utemeljene na znanju. Napomenula je kako je ono važno u svim granama gospodarstva, posebice u području poljoprivrede i ruralnog razvitka, stoga će, pristupom znanju i informacijama, hrvatski poljoprivrednici moći na učinkovitiji način koristiti brojne prilike i mogućnosti koje im se pružaju u Europskoj uniji.

Nacionalni forum u Belom Manastiru, uz ministricu Grabar-Kitarović otvorio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković. Ministar Čobanković istaknuo je važnost cjeloživotnog obrazovanja u kontekstu tranzicije Europske unije u ekonomiju utemeljenu na znanju. Kazao je kako će u narednom razdoblju resorna tijela trebati zajednički raditi na formalnom i neformalnom životnom obrazovanju u svom segmentima poljoprivrede.

Nazočne sudionike Foruma pozdravio je gradonačelnik Belog Manastira Davorin Bubalović, kao i, u ime šefa Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincenta Degerta, savjetnik u Delegaciji David Hutson. Na Forumu se raspravljalo o prilikama i mogućnostima za cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednih proizvođača, zakonskom okviru za cjeloživotno obrazovanje u Hrvatskoj i Europskoj uniji, te obrazovnim programima za cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednika.

U radu četrnaestog susreta Nacionalnog foruma sudjelovali su predstavnici državne uprave, lokalne uprave i samouprave, predstavnici različitih poljoprivrednih udruga i zadruga, sveučilišta, veleučilišta, pučkih otvorenih učilišta, srednjih poljoprivrednih škola, medija, kao i druge zainteresirane relevantne skupine i građani.

Nacionalni forum o pristupanju EU inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te potaknuti javnu raspravu o ovoj temi u svim dijelovima hrvatskog društva.



Priopćenja