Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Pjer Šimunović sudjelovao je na 117. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost Pjer Šimunović sudjelovao je dana 10. i 11. svibnja 2007. godine u Strasbourgu na 117. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe, glavnog upravnog organa Vijeća Europe

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Vijeća Europe i Europske unije kojim se uspostavlja novi okvir suradnje između dvije organizacije sa svrhom osiguranja bolje komplementarnosti aktivnosti Vijeća Europe i Europske unije u području poštivanja zajedničkih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i pravne države. Ministri su pozvali na njegovu brzu provedbu.

Ministri su usvojili i smjernice za daljnji rad Vijeća Europe, uključujući unapređenje odnosa s Europskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, dugoročnog pozicioniranja Vijeća Europe u europskoj institucionalnoj arhitekturi, te osiguranje učinkovitosti rada Europskog suda za ljudska prava i aktivnosti Vijeća Europe u promicanju dijaloga među kulturama i religijama. Također, ovom je prigodom u članstvo Vijeća Europe, kao 47. članica, primljena Republika Crna Gora.



Priopćenja