Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Ivailom Georgievim Kalfinom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u četvrtak, 10. svibnja 2007. godine, sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Ivailom Georgievim Kalfinom, na marginama Sastanka ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-a), u Zagrebu

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Kalfin izrazili su zadovoljstvo stabilnim i prijateljskim odnosima između Republike Hrvatske i Republike Bugarske, koji su bez otvorenih pitanja. Složili su se u tvrdnji kako je bilateralne odnose moguće produbiti u području trgovinske razmjene i investicija, te u pojedinim drugim aspektima gospodarske suradnje.

U razgovoru o stanju u regiji, ministri su razmijenili mišljenja o aktualnim pitanjima vezanima za postizanje što veće razine regionalne stabilnosti i osvrnuli se na procese i inicijative suradnje među državama. U tom pogledu, ministar Kalfin čestitao je Republici Hrvatskoj na uspješno provedenom predsjedanju Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), te predstavio prioritete bugarskog predsjedanja u idućem razdoblju.

Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je sugovornika o trenutnom stanju pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Bugarska strana naglasila je svoju kontinuiranu podršku hrvatskom pristupanju u punopravno članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO-u), na čemu je ministrica Grabar-Kitarović izrazila zahvalnost i kazala kako Republika Hrvatska u skorije vrijeme očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u.



Priopćenja